فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات برنامه درسی
پیاپی 66 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/07/17
  • تعداد عناوین: 11
|
  • نعمت الله موسی پور صفحات 1-4

    در سال 1394 به مناسبت یک دهه فعالیت فصلنامه مطالعات برنامه درسی از همه مخاطبان نشریه درخواستی مطرح کردم: «پرسش این است که نشریه مطالعات برنامه درسی طی دهه اول عمر خود به چه میزان به آنچه به آن چشم داشته، دست یافته است؟ همچنین، این پرسش مطرح است که این نشریه در ده سال آینده به کدام آینده چشم بدوزد و به تحقق کدام آینده امید بورزد؟» و در ادامه نوشتم:

    کلیدواژگان: سردبیر، سخن، درخواست
  • نعمت الله فاضلی* صفحات 5-40

    این مقاله پژوهشی درباره نقش و موقعیت نظام مدرسه ایران از نظر چگونگی تربیت و پرورش سوژه است. پرسش کانون مقاله اینست که مدرسه مدرن در ایران معاصر ازابتدای شکل گیری تاکنون چه الگوهایی از سوژه را درصدد تحقق و پرورش آن بوده و چرا و تا چه میزان در تحقق سوژه کامیاب یا ناکام گردیده است؟ این پژوهش از حیث روششناختی پژوهشی تبارشناسانه و با تفسیر تاریخی جایگاه سوژه در مدرسه ، مسیله بحران آموزش در ایران امروز را تحلیل می کند. دراین مقاله سوژه مدنی، سوژه مدرن، سوژه مومن و سوژه مقاوم، به عنوان الگوهای مفهومی سوژه در سیاست آموزشی ایران بحث و جایگاه و موانع تحقق آنها تحلیل می شود. چارچوب نظری این مقاله رهیافت میشل فوکو به مفهوم سوژه در دنیای مدرن است. نتیجه گیری این مقاله اینست که نظام مدرسه ایران امروز ناتوان از تربیت و پرورش سوژه است. بر این مبنا این نتیجه را گرفته ام که نهاد مدرسه با پایان یا مرگ خودروبروست.

    کلیدواژگان: مدرسه، سوژه، سوژه مدنی، سوژه مدرن، سوژه مومن
  • مریم شایان*، نرگس یافتیان صفحات 41-74

    هدف پژوهش حاضر، ارزیابی عملکرد دانش آموزان پایه نهم در آزمون سواد ریاضی و بررسی نتایج آن با تاکید بر کتاب های درسی ریاضی است. جامعه این پژوهش دانش آموزان پایه نهم شهرستان نجف آباد و نمونه شامل 250 دانش آموز دختر و پسر است که به روش تصادفی خوشه ای انتخاب شده است. ابزار اندازه گیری آزمونی است که روایی صوری و محتوایی آن توسط صاحب نظران تایید شد. ضریب پایایی آزمون، 73/0بدست آمد که نشان دهنده پایایی قابل قبول آن است. بر اساس نتایج، دانش آموزان در آزمون سواد ریاضی عملکرد مطلوبی نداشتند و تنها 35 درصد آنها به سوالات پاسخ درست داده اند. با بررسی مسایل زمینه مدار در کتاب های ریاضی متوسطه اول، مشخص شد که از دلایل عملکرد نامطلوب دانش آموزان، غیرواقعی و ناآشنا بودن مسایل زمینه مدار کتاب های ریاضی متوسطه اول و استفاده از فرایندهای تکراری در حل آن ها است. نتایج این پژوهش می توانند منجر به بازنگری در کتاب های درسی، آموزش معلمان و روش های ارزشیابی با هدف ارتقاء سواد ریاضی دانش آموزان شود.

    کلیدواژگان: سواد ریاضی، دانش آموزان پایه نهم، کتاب های درسی ریاضی متوسطه اول، مطالعه پیزا
  • آمنه صدر*، مرجان کیان، علیرضا صادقی، عفت عباسی صفحات 75-112

    مقاله حاضر با هدف طراحی و اعتباریابی الگوی برنامه درسی هنر مبتنی بر رویکرد چندفرهنگی در دوره اول متوسطه انجام شده است. روش پژوهش از نوع آمیخته است. جامعه پژوهش بخش کیفی، کلیه اسناد بالادستی در دسترس در حوزه هنر و چندفرهنگی و کشورهایی که در حوزه برنامه درسی هنر و چندفرهنگی دارای تجاربی هستند، بوده است. و در بخش کمی متخصصان برنامه ریزی درسی، هنر و چندفرهنگی و کارشناسان آشنا به موضوع هنر و چندفرهنگی در دوره اول متوسطه بودند که به صورت هدفمند انتخاب شدند. ابزار جمع آوری بخش کیفی، اسناد و منابع مرتبط و در بخش کمی پرسشنامه محقق ساخته بود. روایی پرسشنامه با نظر متخصصان تایید و پایایی با استفاده از ضریب توافقی 33/90 به دست آمد. به منظور تجزیه داده های بخش کیفی از تحلیل محتوا با رویکرد استقرایی و در بخش کمی از روش دلفی استفاده شد. در بخش نتایج در عنصر اهداف، 21؛ در عنصر محتوا، 19؛ در عنصر فرصت های یادگیری، 14؛ در عنصر منابع، 6؛ در عنصر فضا، 4 و در عنصر ارزشیابی،11 مولفه بدست آمد. در خصوص اعتبار الگو،70 درصد توافق بین نظرات صاحب نظران بر روی مناسب بودن گویه ها شکل گرفت. لذا الگو از اعتبار مناسب برخوردار بوده است..

    کلیدواژگان: اعتباریابی، چندفرهنگی، دوره اول متوسطه، طراحی الگوی برنامه درسی، هنر
  • سمیه عربی، سید رسول حسینی*، محمد عزیزی صفحات 113-138
    آموزش فنی و حرفه ای و آموزش کارآفرینی همواره به عنوان ابزاری در راستای تحول اقتصادی و اجتماعی در کشورهای مختلف مورد تاکید قرار گرفته است. هدف اصلی این پژوهش، طراحی مدل آموزش کارآفرینی در نظام آموزش فنی و حرفه ای ایران است. روش تحقیق از منظر هدف، کاربردی و بر اساس گردآوری اطلاعات، کیفی با استفاده از روش نظریه داده بنیاد می باشد. با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند و گلوله برفی، با 15 نفر از خبرگان و متخصصان آموزش کارآفرینی و آموزش های فنی و حرفه ای و کاردانش، مصاحبه های عمیق نیمه ساختاریافته صورت گرفت و داده ها با استفاده از کدگذاری باز، محوری و انتخابی از طریق نرم افزار مکس کیو دی ای 2018 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. الگوی پارادایمی حاصل بر اساس پدیده محوری (مهارت آموزی کارآفرینانه) متاثر از شرایط علی، شرایط زمینه ای و متغیرهای مداخله گر به همراه راهبردهای کنش و واکنش و پیامدهای آموزش کارآفرینی در نظام آموزش فنی و حرفه ای (سطح فردی و سطح کلان) شکل گرفت.
    کلیدواژگان: کارآفرینی، آموزش کارآفرینی، مهارت آموزی کارآفرینانه، نظام آموزش فنی و حرفه ای
  • طاهره خانجانی*، حسن رستگارپور، هادی کرامتی صفحات 139-176

    مقاله با هدف «واکاوی جایگاه فناوری آموزشی در کتاب کار و فناوری پایه هفتم بر اساس نظریه براون از دیدگاه معلمان و متخصصان»، از نوع توصیفی، با تعداد نمونه 64معلم و 12متخصص برنامه درسی بود. ابزار بخش کمی، چک لیست با آلفای کرونباخ 0/87 و در بخش کیفی فرم مصاحبه در قالب 6 مولفه در زمینه های طراحی آموزشی، طراحی پیام ها و کاربرد مواد دیداری، سبک نگارش، تنوع تجربیات یادگیری، ویژگی های کالبدی و اصول آموزش و یادگیری بود. داده ها از طریق فراوانی، درصد فراوانی و t تک متغیری مورد تجزیه تحلیل قرار گرفت و مشخص شد معلمان بر این باورند که ارزشیابی تشخیصی، پاسخ به ارزشیابی تشخیصی، پاسخ به ارزشیابی پایانی و خلاصه فصل مربوط به طراحی آموزشی و پاسخگویی به پرسش ها مربوط به تنوع تجربیات یادگیری وجود ندارد، یا نامناسب است؛ ولی معلمان قادر به تولید، تکمیل و اصلاح یا تامین آن هستند و کتاب نیاز به اصلاح جزیی دارد. متخصصان نیز نظرات تکمیلی خود را در این رابطه شرح دادند و الگوی ارزیابی کتاب با توجه به دیدگاه براون ارایه شد.

    کلیدواژگان: واکاوی، فناوری آموزشی، کتاب کار و فناوری پایه هفتم، نظریه براون
  • فاطمه قاسمی، مجیدعلی عسگری*، زهرا نیک نام، محمود امانی طهرانی صفحات 177-210

    برنامه درسی در عمل، درواقع تفسیر و برداشتی است که معلمان از برنامه قصد شده دارند و براین اساس آن را به اجرا درمی آورند. هدف پژوهش کاربردی حاضر، ارزشیابی برنامه درسی جدید فیزیک در عمل با استفاده از الگوی ارزشیابی انسان گرایانه خبرگی و نقد تربیتی آیزنر می باشد که با رویکرد کیفی و به شیوه نقادی زنده انجام شده است. در این پژوهش نمونه گیری به شیوه هدفمند در دسترس و جهت گردآوری داده ها از ابزار مشاهده با حضور مستمر نقاد در هفت کلاس درس فیزیک در مدارس متفاوت، مصاحبه نیمه ساختاریافته، پرسش نامه باز پاسخ، ضبط تعاملات گفتاری و تصویربرداری استفاده شده است. تحلیل داده ها به شیوه تحلیل مضمون و با استفاده از کدگذاری باز و محوری انجام و منجر به شناسایی 88 مضمون پایه، 20 مضمون سازمان دهنده و 5 مضمون فراگیر گردید. جهت اعتباربخشی به پژوهش معیارهای استحکام ساختاری، اعتبار اجماعی و کفایت ارجاعی برآورده شده است. با توجه به نتایج به دست آمده و عدم انطباق کافی برنامه ها، آموزش موثر معلمان در خصوص اسناد بالادستی و همچنین برنامه درسی جدید ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: برنامه درسی فیزیک، ارزشیابی برنامه درسی، برنامه درسی در عمل، خبرگی و نقد تربیتی آیزنر
  • رسول بختیاری، عظیمه سادات خاکباز* صفحات 211-258

    این مقاله با هدف بررسی انسجام محتوای برنامه درسی کتاب های درسی زیست شناسی دوره دوم متوسطه انجام گرفته است. بدین منظور چهار شاخص وسعت، تداوم، توالی و ادغام در کتاب های مذکور با استفاده از تحلیل محتوای کیفی بررسی شد. نمونه پژوهش عبارت بود از تمام کتاب های درسی و کتاب های راهنمای معلم زیست شناسی دوره دوم متوسطه در سال تحصیلی 99-1398. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد که در شاخص وسعت، کتاب های پایه یازدهم و دوازدهم کاملا استانداردهای محتوایی و عملکردی را رعایت کردند، اما پایه دهم از این استانداردها برخوردار نیست. در شاخص تداوم، محتوای دوره دوم متوسطه از وضعیت مناسبی برخوردار است و بیش از 90% مطالب دارای ارتباط از نوع تداوم هستند. در شاخص توالی، به عنوان نمونه کتاب پایه دوازدهم بررسی شد، مشخص گردید از هیچکدام از شیوه های توالی در ادبیات این حوزه تبعیت نمی کند. در شاخص ادغام نیز مشخص شد این شاخص چندان مورد توجه نیست.

    کلیدواژگان: انسجام محتوا، سازماندهی محتوا، برنامه درسی، کتاب درسی، زیست شناسی
  • بهار رشیدی، احمد عابدی*، قاسم نوروزی صفحات 259-288

    غنی سازی برنامه درسی با آموزش های کاربردی، هسته اصلی شکوفایی و هدایت استعدادهای درخشان است. بنابراین هدف از این پژوهش ارایه الگوی غنی سازی برنامه درسی دانش آموزان استعدادهای درخشان ایران بود که با روش کیفی و رویکرد داده بنیاد انجام شد. مشارکت کنندگان شامل کارشناسان حوزه برنامه درسی، مدیران، معلمان و دانش آموزان مدارس استعدادهای درخشان شهر اصفهان بودند که با روش هدفمند انتخاب و دیدگاه آنان با ابزار مصاحبه نیمه ساختاریافته مورد بررسی قرار گرفت. داده ها با 15مصاحبه به اشباع رسید و بر مبنای رویکرد نظام مند کوربین و استراووس (2008) تحلیل شد. یافته ها شامل 135 کد باز، 18 کد محوری و 9 کد گزینشی بود. نتایج نشان داد در حوزه برنامه درسی استعدادهای درخشان، مولفه های غنی سازی برنامه درسی (پدیده محوری)؛ چشم اندازنوین در آموزش تیزهوشان؛ منابع و امکانات کاربردی (عوامل علی)؛ حمایت های اجتماعی، فرهنگی، محیطی، خانوادگی و بهسازی فرآیند آموزش و ارزیابی (عوامل زمینه ای)؛ ضعف در پیوستگی و همکاری خانه و مدرسه (عامل مداخله گر)؛ آموزش مهارت های شناختی و فراشناختی؛ برنامه درسی چندبعدی (راهبردها) و موفقیت های فردی، اجتماعی، عاطفی، تحصیلی و شغلی دانش آموزان (پیامد)، از اهمیت ویژه برخوردار است و توجه به آنها مسیرآموزش را به سوی ارتقاءکیفیت و شکوفایی استعدادهای این دانش آموزان رهنمون می سازد.

    کلیدواژگان: استعدادهای درخشان، غنی سازی، برنامه درسی، پژوهش کیفی، داده بنیاد
  • مریم جمالی*، محمدرضا اسماعیلی، زینت نیک آیین صفحات 289-314

    دانش آموزان نگرانند که دیگران در خلال تمرینات ورزشی ظاهر بدنی آنها را چگونه ارزیابی می کنند. هدف این پژوهش بررسی تدریس مشارکتی و رقابتی بر مشارکت ورزشی دانش آموزان دختر دچار اضطراب اجتماعی اندام است. از 120 دانش آموز دختر راهنمایی، نمونه گیری خوشه ای و سپس به صورت تصادفی به سه نمونه 40 نفره تقسیم شدند. داده ها با روش آماری تحلیل واریانس و کوواریانس با اندازه گیری مکرر و آزمون t زوجی، باکس، گرین هاوس - گیزر و ماچلی تحلیل شد. در پیش آزمون و پس آزمون تمامی افراد پرسشنامه انگیزش ورزشی و اضطراب اجتماعی اندام را تکمیل کردند. پس از 14 جلسه یک پس آزمون به عمل آمد. نمونه های انتخاب شده، در پیش آزمون که شامل عوامل آمادگی جسمانی و حرکتی بود، شرکت کردند. هر دو شیوه تدریس بر دانش آموزان دارای اضطراب اندام موثر بود ولی تاثیر تدریس مشارکتی مثبت است. روش رقابتی منجر به افزایش مشارکت ورزشی و البته اضطراب شد. تدریس مشارکتی در کاهش اضطراب اجتماعی اندام و افزایش مشارکت ورزشی موثرتر از تدریس رقابتی است.

    کلیدواژگان: تدریس مشارکتی، تدریس رقابتی، اضطراب اجتماعی اندام، مشارکت در ورزش، عزت نفس
  • اعظم صمصامی، لیلا ذوقی*، محمدمهدی شریعت باقری صفحات 315-334
    هدف مقاله، مدل ساختاری کمک طلبی بر اساس خودتعیین گری، خودشفقت ورزی و شکفتگی با نقش میانجی درگیری تحصیلی و باورهای انگیزشی دانش آموزان بود. روش پژوهش همبستگی با تکنیک مدلیابی معادلات ساختاری بود. از جامعه آماری دانش آموزان دختر متوسطه2 تهران، به حجم 539 دانش آموز،  با نمونه گیری تصادفی خوشه ای انتخاب و  به ابزار های پژوهش پاسخ دادند. در این پژوهش از پرسشنامه های کمک طلبی رایان و پنتریچ، درگیری تحصیلی شوفلی و بکر، باورهای انگیزشی پنتریچ و همکاران، خودشفقت ورزی نف، خودتعیین گری ایلاردی و همکاران، و شکفتگی داینر و همکاران استفاده شد. داده ها با SPSS23  وAMOS23  تجزیه و تحلیل و یافته ها نشان دادند بین خودتعیین گری، شکفتگی، درگیری تحصیلی و باورهای انگیزشی با کمک طلبی رابطه  معنادار وجوددارد. بین خودشفقت ورزی و کمک طلبی رابطه وجود نداشت. نتایج مدل یابی معادلات ساختاری نشان داد درگیری تحصیلی و  باورهای انگیزشی نقش  میانجی گری کامل را در پیش بینی کمک طلبی براساس خودتعیین گری دارند.   از نتایج این پژوهش ظرفیت کاربست آن در آموزش های همه جانبه  در تعلیم و تربیت است.
    کلیدواژگان: کمک طلبی، درگیری تحصیلی، باورهای انگیزشی، خودتعیین گری، خودشفقت ورزی، شکفتگی
|
  • Nematollah Mousapour Pages 1-4
  • Nematallah Fazeli * Pages 5-40

    This article is an investigation of the role of the Iranian schooling system in educating and training the subject. It examines the question that what types of subjects, the Iranian modern school has been engendering in the contemporary era. Has the system been successful in producing the intended subject? Why? Theoretically, this article is based on Michel Foucault’s concept of the modern subject. Methodologically, this research employs a genealogical approach, focusing on the historical interpretations of the subject status in the Iranian schooling system, in order to explain the current educational crisis in Iran. The article defines four conceptual types of subject, including the civil subject, the modern subject, the religious subject, and the resistant subject, their status in Iranian educational politics and policy, and the barriers to realizing them. The article concludes that the Iranian schooling system is unable to educate and generate the subject. Therefore, I posit that the Iranian school institution is facing its end or death.

    Keywords: School, subject, the modern subject, the religious subject, the resistant subject, Training the subject
  • Maryam Shayan *, Narges Yaftian Pages 41-74

    The purpose of this study is to evaluate the performance of ninth-grade students in the mathematical literacy test and review its results with emphasis on math textbooks. The population of this study is the ninth-grade students of Najafabad city and the sample is 250male and female students who have been selected by cluster random sampling method. The measurement tool is a test whose face and content validity was confirmed by experts. The reliability coefficient of the test was 0.73, which indicates its acceptable reliability. According to the results, students did not perform well in the mathematical literacy test and only 35% of them answered the questions correctly. Examining the contextual issues in junior high school math textbooks, it was found that one of the reasons for students' poor performance was the unrealistic and unfamiliar contextual issues of junior high school math textbooks and the use of repetitive processes in solving them. The results of this research can lead to revisions in textbooks, teacher training and assessment methods aimed at improving students' mathematical literacy.

    Keywords: Mathematical Literacy, base students of the ninth grade, first grade math textbook, PISA study
  • Amene Sadr *, Marjan Kian, Alireza Sadeghi, Effat Abbasi Pages 75-112

    The present study aimed to design and validate an art curriculum model based on a multicultural approach in first high school course. The research method is mixed. The research community The research community of the qualitative section has been all upstream documents available in the field of art and multiculturalism and countries that have experience in the field of art and multicultural curriculum and in the quantitative section were curriculum, art and multicultural planning specialists and experts familiar with the subject of art and multiculturalism in junior high school who were purposefully selected. The tools for collecting the qualitative section were related documents and resources, and in the quantitative section, a questionnaire was developed. The validity of the questionnaire was confirmed by experts and the reliability was obtained using an agreement coefficient of 90.33. Content analysis with inductive approach was used to analyze the qualitative part data and Delphi method was used in the quantitative part. in the Results section of the Objectives Element, 21; In Content Element, 19; In the element of learning opportunities, 14; In the resource element, 6; In the space element, 4 components and in the evaluation element, 11 components were obtained. Regarding the validity of the template, 70% of the consensus among experts was on the appropriateness of the items. Therefore, the model has had good validity.

    Keywords: Validation, Multicultural, The first high school course, curriculum template design, art
  • Somaye Arabi, Seyd Rasul Hoseini *, Mohamad Azizi Pages 113-138
    Technical, vocational and entrepreneurship education always emphasized as a tool for economic and social development in different countries. The main purpose of this study is to design an entrepreneurship education model in the technical and vocational education system of Iran. The research method is applied in terms of purpose and based on data collection; it is qualitative using Grounded theory method. Using purposeful sampling and snowball sampling method, semi-structured in-depth interviews conducted with 15 experts of entrepreneurship and technical and vocational training, and the data analyzed using open, axial and selective coding through Max QDA software 2018 version analyzed. The paradigm model based on the central phenomenon (entrepreneurial skills training) affected by causal conditions (personality traits of skills of graduates of technical and vocational education system, content of educational programs, teaching methods, patterns of skills training of family learners, abilities and competencies of technical and vocational management trainers) Causal conditions (infrastructure, government support, link between technical and vocational education system and industry, entrepreneurial ecosystem support for trainees) and intervening variables (economic factors, evaluation system for technical and vocational certification, mass media and social media) along with strategies and consequences of were formed in the system of entrepreneurship education in technical and vocational education system (individual level and macro level) formed.
    Keywords: Entrepreneurship, entrepreneurship education, entrepreneurial Skills Training, Technical, Vocational Education System
  • Tahereh Khanjani *, Hasan Rastgarpour, Hadi Keramati Pages 139-176

    The purpose of this study was to "investigate the position of educational technology in the seventh grade workbook and technology based on Brown's theory from the perspective of teachers and professionals" was a descriptive study with a sample of 64 teachers and 12 curriculum specialists. Quantitative section tool, checklist with Cronbach's alpha 0.87 and in the qualitative part of the interview form in the form of 6 components in the fields of educational design, message design and use of visual materials, writing style, variety of learning experiences, physical characteristics and principles of education and It was learning. The data were analyzed through frequency, frequency percentage and univariate t and it was found that teachers believe in diagnostic evaluation, answer to diagnostic evaluation, answer to final evaluation and summary of the chapter on educational design and answering questions. Related to the diversity of learning experiences "does not exist, or is inappropriate; But teachers are able to produce, complete, modify or supply it, and the book "Needs Minor Modification." The experts also provided additional comments in this regard, and the book evaluation model was presented according to Brown's point of view.

    Keywords: Analysis, Educational Technology, Seventh Grade Workbook, Technology, Brown Theory
  • Fateme Ghasemi, Majid Aliasgari *, Zahra Niknam, Mahmoud Amani Pages 177-210

    The Enacted curriculum is, in fact, the interpretation and perception that teachers intend of the curriculum and implement it accordingly. The aim of the present applied research is to evaluate the new physics curriculum in action using Eisner's educational connoisseurship and criticism humanistic model, which has been done with a qualitative approach and live critique method. In this research, purposeful convenience sampling and data collection using observation tools with continuous presence of critics in seven physics classes in different schools, semi-structured interviews, open-ended questionnaires, recording speech interactions and imaging have been used. Data analysis was performed by content analysis using open and axial coding and led to the identification of 88 basic themes, 20 organizing themes and 5 global themes. In order to validate the research, the structural corroboration, consensual validation, referential adequacy have been met. Given the results obtained And insufficient compliance with curricula, effective teacher training on upstream documents as well as the new curriculum seems necessary.

    Keywords: Physics curriculum, curriculum evaluation, Enacted curriculum, Eisner' s Educational Connoisseurship, Criticism
  • Rasoul Bakhtiari, Azimehsadat Khakbaz * Pages 211-258

    The aim of this study was to investigate the coherence of the content of the biology textbooks of the second year of high school. For this purpose, four indicators of breadth, continuity, sequence and integration in the mentioned books were examined using qualitative content analysis. The sample of the research was all textbooks and textbooks of biology teacher in the second year of high school in the academic year 2019-2020. The results of the data analysis showed that in the scope index, the 11th and 12th grade books fully complied with the content and performance standards, but the 10th grade does not have these standards. In the continuity index, the content of the second year of high school is in a good condition and more than 90% of the content is related to continuity. In the sequence index, as an example of the 12th grade textbook, it was found that it does not follow any of the sequence methods in the literature of this field. In the integration index, it was found that this index has not received much attention.

    Keywords: content coherence, content organization, Curriculum, textbook, biology
  • Bahar Rashidi, Ahmad Abedi *, Ghasem Noruozi Pages 259-288

    The curriculum enrichment is the main of guiding talent. Therefore, the aim of present study was to developing the curriculum enrichment model for gifted schools in Iran that was performed by qualitative method and grounded theory approach. Participations included experts, managers, teachers and gifted students in Isfahan who were selected by purposive sampling method. Data were saturated by semi-structured interview and analyzed based on Strauss and Corbin's systematic approach (2008). Findings showed 135 open, 18 axial and 9 selective coding. The results were obtained that curriculum enrichment (central phenomenon); the new perspectives in gifted education; practical resources and facilities (causal factors); the social, cultural, environmental, family support and Improving the training and evaluation process (contextual factors); lack of connection and home-school cooperation (barrier factor); teaching cognitive, metacognitive skills and multiple curriculum (strategies); and the individual, social, emotional, academic and career success of gifted students (consequence) are important in the enrichment model. It leads to improving quality and flourishing of talents.

    Keywords: Gifted, Enrichment, Curriculum, qualitative research, Grounded theory
  • Maryam Jamali *, Mohamad Reza Esmaeli, Zinat Nikaeen Pages 289-314

    Students worry about how others will assess their physical appearance during exercise. The purpose of this study is to investigate participatory and competitive teaching on sports participation of female students with social physique anxiety. From 120 middle school students, cluster sampling and then randomly divided into three samples of 40 people. Data were analyzed by analysis of variance and covariance with repeated measures and paired t-test, Box, Greenhouse-Geiser and Machley. In the pre-test and post-test, all individuals completed the Sports Motivation and Social Anxiety Questionnaire. After 14 sessions, a post-test was performed. The selected samples participated in a pre-test that included physical and motor fitness factors. Both competitive and participatory teaching methods were effective on students with limb anxiety, but the effect of participatory teaching is positive and stable. Although the competitive approach led to increased sports participation, it also increased anxiety. Collaborative teaching is more effective than competitive teaching in reducing social anxiety and increasing sports participation

    Keywords: Participatory teaching Competency teaching, Social Physique Anxiety, Exercis participation, Self- esteem
  • Azam Samsami, Leila Zoghi *, Mohamad Mahhdi Shariat Bagheri Pages 315-334
    The main purpose of this study is to design an entrepreneurship education model in the technical and vocational education system of Iran. The research method is applied in terms of purpose and based on data collection; it is qualitative using Grounded theory method. Using purposeful sampling and snowball sampling method, semi-structured in-depth interviews conducted with 15 experts of entrepreneurship and technical and vocational training, and the data analyzed using open, axial and selective coding through Max QDA software 2018 version analyzed. The paradigm model based on the central phenomenon (entrepreneurial skills training) affected by causal conditions (personality traits of skills of graduates of technical and vocational education system, content of educational programs, teaching methods, patterns of skills training of family learners, abilities and competencies of technical and vocational management trainers) Causal conditions (infrastructure, government support, link between technical and vocational education system and industry, entrepreneurial ecosystem support for trainees) and intervening variables (economic factors, evaluation system for technical and vocational certification, mass media and social media) along with strategies and consequences of were formed in the system of entrepreneurship education in technical and vocational education system (individual level and macro level) formed.
    Keywords: Entrepreneurship, entrepreneurship education, entrepreneurial Skills Training, Technical, Vocational Education System